Yargı’da Keyfiliğe Yeni Bir Örnek Karar

Hükümet ve medya düşünce özgürlüğü ve benzeri konularda iddialı sözlerle kamuoyuna farklı görüntüler sunmakla beraber basın mensupları ve bilhassa da holding medyası dışında yayın faaliyeti sürdüren yayıncılar tartışmalı kararlarla mahkum edilmeye devam e

Hükümet ve medya düşünce özgürlüğü ve benzeri konularda iddialı sözlerle kamuoyuna farklı görüntüler sunmakla beraber basın mensupları ve bilhassa da holding medyası dışında yayın faaliyeti sürdüren yayıncılar tartışmalı kararlarla mahkum edilmeye devam ediyor. Bunun son örneği Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmakta olan Yeni Asya Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Çakar hakkında TCK 288. maddenin ihlali gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararı oldu. Faruk Çakar'ı Danıştay saldırısı sonrasında gazetede yayınlanan "Oyun Geri Tepti" başlıklı bir haberden dolayı "adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla altı ay hapis cezasına mahkum eden mahkeme sanığın iyi halini gözeterek cezayı 3.600 ytl para cezasına çevirdi.

Dava önce, ilgili haberde devletin askeri kuvvetlerini tahkir suçlamasıyla TCK 301. maddeden açılmıştı. Mahkemenin bu suçun sabit olmadığına hükmederek beraat kararı vermesi düşünce özgürlüğü açısından olumlu bir gelişme olarak kabul edilmeli. Bununla birlikte muhtemelen 301. madde konusunda yoğunlaşan tartışmalar ve kamuoyu baskısı ile beraat kararı veren mahkemenin, aynı haberle ilgili olarak bir başka suçtan ceza verme tavrı son kertede basın özgürlüğü açısından prangalardan kurtulmanın sanıldığı kadar kolay olmayacağının da bir göstergesini sunmakta.

Danıştay saldırısı ya da benzeri pek çok konuda medyada ya da siyasiler nezdinde hemen her konu tartışılabilirken; bu çerçevede yaptığı bir haberden dolayı "egemen medya düzenince kollanma ayrıcalığı"na sahip bulunmayan bir yayın organı hakkında cezaya hükmedilmesini haksızlık ve çifte standart olarak görüyoruz. Daha vahimi ise bir biçimde cezaya konu olan haberde, karanlık birtakım eylemlerle militarist yapı ve zihniyetin ilişkisinin kurulmuş olmasının, cezalandırmada etkin faktör oluşturduğu şüphesidir. Türkiye'de ordunun bir tabu olduğu ve asla tartışılamayacağına dair oluşturulmak istenen imajı besleyebilecek bu tavrı sadece basın özgürlüğünün ihlali olarak değil, halk iradesinin engellenmesi olarak da gördüğümüzü belirtiyoruz. Yeni Asya Gazetesi'ne ve Yazı İşleri Müdürü Faruk Çakar'a uğradıkları mağduriyetten dolayı geçmiş olsun diyor, dayanışma dileklerimizi iletiyoruz.

 

Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci

Basın Açıklamaları Haberleri

Soykırımcı Çin BM’nin kararına uy, Uygurları serbest bırak
Yurtdışı Filistinliler Halk Kongresi’nden ‘Gazze’deki Soykırımı Durdurun!’ çağrısı
Katil İsrail hesap verecek!
İnsanları işkence görecekleri ülkelere geri göndermek vicdansızlıktır!
Cenin’deki saldırılar Siyonist vahşeti bir kez daha gözler önüne serdi!