1948 işgali Filistin topraklarından Özgür-Der’e ziyaret

1948 işgali Filistin topraklarından Özgür-Der’e ziyaret

1948’de işgal edilen Filistin topraklarından Muasır Araştırmalar Merkezi müdürü Dr. Salih Lütfi, Vefa ve Islah Partisi Başkan Yardımcısı İbrahim Ebu Heyca ve Kudüs ve Mescid-i Aksa araştırmacısı Dr. Hasan Sunullah Özgür-Der’i ziyaret etti.

1948’de işgal edilen Filistin topraklarından Muasır Araştırmalar Merkezi müdürü Dr. Salih Lütfi, Vefa ve Islah Partisi Başkan Yardımcısı İbrahim Ebu Heyca ve Kudüs ve Mescid-i Aksa araştırmacısı Dr. Hasan Sunullah Özgür-Der’i ziyaret etti. Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya’nın da hazır bulunduğu ziyarette 1948 işgal altındaki topraklar başta olmak üzere Filistin genelindeki siyasi, içtimai ve ekonomik durum üzerine bilgiler aktarıldı ve karşılıklı fikir teatisinde bulunuldu.

İsrail’deki son seçimlerden oluşan koalisyon hükümetinin kendi içinde çelişkiler barındırdığını neredeyse sadece Filistinlilerin haklarını gasp etme hususunda anlaştıklarını ifade eden Prof. İbrahim Heyca, hükümetin ortağı aşırı partilerinin verdikleri Filistinliler aleyhindeki kanun tekliflerinin yasalaşması halinde yeni bir intifadanın patlamasının büyük bir ihtimal olduğunu vurguladı. Seçimlere katılımın işgalci İsrail’i tanımak anlamına geleceğinden Vefa ve Islah Partisi’nin ilkesel olarak seçimleri boykot ettiğini, ancak siyasal bir parti olarak sokaklarda, meydanlarda halkın arasında halka birlikte sergiledikleri direnişlerle birçok kazanım elde ettiklerinin altını çizdi.

Dr. Salih Lütfi, araştırma merkezinde Filistin’deki işgalin getirdiği yıkımları, Filistinlilere ait tarihi ve kültürel değerleri kayıt altına aldıklarını, Filistin’in ve işgalci İsrail’in siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik durumları ile ilgili birçok araştırma yaptıklarını ve bu konularla ilgili gelişmeleri ciddi şekilde takip ettiklerini ifade etti.

Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın farklı düşünce ve ideolojilere sahip Filistinliler üzerideki birleştirici rolüne dikkat çeken Dr. Hasan Sunullah,  İsrail’in başta eğitim olmak üzere onlarca yıldır sarf ettiği çabalara rağmen kendisini Filistin halkına kendisini benimsetemediğini belirtti. Geçen yıl Ramazan ayında Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılmasına Batı Şeria ve Gazze’nin yanında 1948’de işgal topraklarda da çok büyük tepkinin gösterilmesinin işgalcileri şaşırttığını ifade etti. 

Türkiye’nin bölgede yükselen rolünü ilgiyle takip ettiklerini ifade eden heyet üyeleri, son dönemde İsrail’le yakınlaşma çabalarını Batı kaynakları baskıları azaltma hedefine matuf gördüklerini Türkiye’nin uzun vadede Filistinliler aleyhine İsrail’le anlaşabileceğine ihtimal vermediklerini belirttiler.

Önceki ve Sonraki Haberler