“Filistin İslami Hareketi Hamas” Semineri

“Filistin İslami Hareketi Hamas” Semineri

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi'nin "Dünyada İslami Hareket Tecrübeleri"ni konu edindiği seminerler dizisinde bu hafta “Filistin İslami Hareketi Hamas” konuşuldu.

Özgür-Der Selahaddin Eyyubî Konferans Salonunda onbeşincisi müzakereli olarak gerçekleştirilen seminerde, Eta Pektaş, "Filistin İslami Hareketi Hamas" konulu sunum yaparken, Tuncay Yerlikaya ve Cemil Yeşildağ ise müzakere edip, kendilerince eksikleri tamamladılar.

Seminerde genel olarak, siyasi, dini, etnik ve coğrafi olarak Filistin, Filistin'in işgal edilmesi, bu işgale karşı direnen Hamas, İsrail'in yaptığı katliamlar,  Hamas'ın kuruluşu; silahlı mücadeleye girişmesi, diğer direniş gruplarından İslami Cihad ve FKÖ ve bunlarla ilişkileri, İsrail'e bakışları ve gençlere öğütleri üzerinde duruldu.

Kürdistan ile Filistin'in Kader Benzerliği

Seminerin başında, Kürdistan ve Filistin'in benzerliğine dikkat çeken Eta Pektaş, "sunumumun sonunda Kürdistan ile Filistin'in kader benzerliğini hep beraber göreceğiz" diyerek, sunumuna geçti.

Kudüs ve Mescidi Aksa'nın Önemi

Filistin'in siyasi, dini, etnik, tarihi ve coğrafi yapısı hakkında verdiği kısa bilginin ardından, Kudüs ve Mescidi Aksa'nın önemi üzerinde durarak konuşmasını sürdüren Pektaş, "Kudüs, vahye dayanan bütün dinlerde kutsal sayılan bir şehirdir. Bunun başta gelen sebebi ise peygamberlerin birçoğunun bu şehirde yaşamış veya en azından hayatlarının bir bölümünü bu şehirde geçirmiş olmalarıdır. Kudüs Hz. İbrahim (a)'in hanif dinini ve vahiy kültürünün temel dinamiği niteliğindeki tevhid inancını temsil eden kutsal bir şehir olduğundan bu şehrin gerçek sahipleri de "iman edenler"dir. Kudüs, İslam'da özel bir yere ve öneme sahiptir. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi Aksa'nın burada bulunması ve Resulullah (a)'ın isra ve mirac olayına şahid olması burayı önemli kılmaktadır. Mescidi Aksa'nın fazilet ve ehemmiyeti hakkında birçok ayet ve hadis bulunmaktadır…"dedi.

Siyanist İşgal ve Katliamları

Filistin topraklarını işgal edilmesi ve Yahudileştirme politikalarına değinen Pektaş, "İngilizler, 1918'de Filistin topraklarını işgal etti. Siyonistlerin liderine bir mektup yazılarak Yahudi devleti kurulmasına izin verileceği bildirilir. Ardından dünyanın her yerinden planlı Yahudi göçü başlar. İngilizler yerlerine Yahudileri bırakarak 1948'de Filistin'den tamamen çekildiler. İsrail, 14 Mayıs 1948 tarihinde Tel Aviv'de ilan edildi. Kuruluş bildirisi, son İngiliz birliğinin bölgeden çekilmesinin ardından derhal yürürlüğe kondu. Filistinliler, 15 Mayis'ı 'El Nakba', yani 'felaket günü' ilan ettiler. Toprak gaspı ve katliamlar başladı. 254 Filistinli sivilin hayatını kaybetti Deir Yasin, 1.300 sivili katledildiği Cenin ve son olarak 1300 kişinin katledildiği Gazze katliamı…"diye konuştu.

Hamas'ın Kuruluşu

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (HAMAS), genelde 1948'deki ilk "felaketin" ve özelde 1967 yenilgisinin ardından Filistin halkının içine düştüğü durumun ve şartların doğal bir sonucu olarak ortaya çıktığına işaret eden Pektaş,  Ağustos 1988'deki Kuruluş Bildirgesinden kesitlerle Hamas'ı; "HAMAS, dayanıklılık ve cesaret demektir. Programı İslami'dir. Filistin'deki Müslüman Kardeşler Grubu'nun bir kanadıdır. Sloganı; onun gayesi Allah, modeli Resullulah, anayasası Kur'an, yolu Cihad ve Allah yolunda ölmek en yüce arzudur. Filistin bir vakıf toprağıdır. Vatan sevgisi, dini inançlardan bir parçadır."şeklinde özetledi.

HAMAS'tan Öğütler:

Pektaş, Hamas'ın İslami uyanış hareketi mensuplarına yaptığı öğütlerle konuşmasını sonlandırdı.

İşet o öğütlerden bazıları:

1-     Halis niyete ve her türlü hileden uzak bir doğruluğa sahip olmalı, gösterişten uzak bulunmalısın

2-     Hergün Kur'an'dan bir cüz oku

3-     Bir ayet de olsa Kur'an'dan her gün bir şeyler ezberle

4-     Vaktini boşa harcama İslamî eserleri; özellikle Hasan el-Bennâ'nın risalelerini, Seyyid Kutub'un, Sa'id Havva'nın, Mustafa Meşhur'un, Yusuf el-Kardavî'nin, Fethi Yeken'in, Mevdudi'nin, Muhammed Ebu Faris'in, Ahmed Nevfel'in, Muhammed Ahmed er-Raşid'in ve Casim Muhelhel'in eserlerini mutalaa et.

5-     Mü'minlerden başkasını arkadaş edinme…

6-     Haramlardan kaçın. Özellikle kadınlarla ilgili olanlardan uzak dur…

7-     Erken uyu, erken kalk Fecr vaktinden sonra uyuma.

8-     Gece namazlarına devam et.

9-     19- Cihada niyetli ol, onun için hazırlığını yap ve onun için gereken şekilde hazırlan.

İslami Cihad ve FKÖ

Birinci müzakereci olarak söz alan Tuncay Yerlikaya Siyonist işgale karşı direnen gruplardan İslami Cihad'ı kısaca anlatırken, ikinci müzakereci olarak söz alan Cemil Yeşildağ ise Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler