"Müslümanda Sağlık Bilinci"
Hasköy Özgür-Der'de Perşembe dersleri kapsamında bu hafta Muş Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Burhan Taşkaya; "Müslümanda Sağlık Bilinci" konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Burhan Taşkaya şu konulara değindi:
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre Sağlık; biyolojik, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir. Bu üç durumun herhangi birinde bir eksiklik olması sağlık durumunu etkilemektedir. Sağlıklılık hali eskiden sadece biyolojik iyilik hali olarak değerlendiriliyordu. Dokuların, organların eksiksiz çalışması yeterli görülüyordu fakat zamanla insanın ruhsal ve aynı zamanda sosyal bir varlık olduğu bunlardaki herhangi bir kısıtlılığın aynı zamanda fizyolojik bozukluklara sebep olduğu tespit edildi. Dolayısıyla bu üç unsuru beraber değerlendirip üç durum ile ilgili hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
İnsan sağlığına dair üç farklı yaklaşım bulunmaktadır. Birincisi "kutsamak". Bu yaklaşımda abartılı bir hassasiyet görülmektedir. Sağlıklı olma halini hayatın varoluş amacı olarak değerlendiren bu yaklaşımda mutlu olmanın ya da mutsuz olmanın nerdeyse tek gerekçesi olarak görülmekte. Formda olduğu için kendini mutmain hisseden bir ruh hali. İkinci yaklaşım "yok sayma". Bu yaklaşımda ise tam bir boşvermişlik hali, insan bedeninin temel ihtiyaçlarını yok sayan, onları baskılayan, kötü beslenen, kötü uyuyan ve nerdeyse sağlıksız ne varsa onu uygulayan ve bu durumdan memnuniyet hisseden yaklaşım. Üçüncü yaklaşım ise "Fonksiyonel Yaklaşım". Bu yaklaşımda ise hayatın ve ruhun taşıyıcısı olarak görülen bedenin fıtri taleplerini karşılamak ve insanın bütün fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için sağlıklı bir bedene ihtiyaç duyulduğu yaklaşımı vardır.
Taşkaya sunumunda Hz Peygamberin “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit" ve "Beş şey gelmeden önce, şu beş şeyin kıymetini bilin:
1- İhtiyarlık gelmeden önce gençliğin,
2- Hastalıktan önce sağlığın,
3- Meşguliyetten önce boş vaktin,
4- Fakirlikten önce paranın, zenginliğin,
5- Ölmeden önce hayatın, dünyada âhireti kazanmanın kıymetini bilin!)" gibi sağlıkla ilgili hadislerini aktararak sunumunu bitirdi.