"Okullarda Yeni İkna Odaları İstemiyoruz"

"Okullarda Yeni İkna Odaları İstemiyoruz"

Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde başörtülü öğrencilere yönelik baskıların kalkması için basın açıklaması yayınlandı.

Özgür-Der Sivas Temsilciliği Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde geçen hafta yaşanan hukuksuzluğa dikkat çemkek için bugün (perşembe) bir basın açıklaması düzenledi.

Başörtüsüyle derslere giren bir grup öğrencinin ikna odalarına alındığı, hakaretlere uğradığı ve öğretmenlerin bir kısmınca baskı uygulandığı okulun ifşa edildiği açıklamada yaşanan zulmün derhal sonlandırılması istendi.

sivas_basortusu_basin_aciklamasi-(2).jpg

sivas_basortusu_basin_aciklamasi-(3).jpg

sivas_basortusu_basin_aciklamasi-(4).jpg

Baskının yaşandığı okulun müdürü Bahattin Işık

sivas_basortusu_basin_aciklamasi.jpg

Basın açıklamasının tam metni:

OKULLARDA YENİ İKNA ODALARI İSTEMİYORUZ

BAŞÖRTÜSÜNE HER YERDE ŞARTSIZ SINIRSIZ ÖZGÜRLÜK!


Kıymetli Sivas halkı ve değerli basın mensupları!

Halkın duyarlılıklarına, öğrencilerin ve öğretmenlerin hallerine, duygu ve düşüncelerine kıymet vermeyip kutsal kitap gibi yönetmeliklere sarılan ruhsuz idarecilerden bizarız.
İlk gençlik çağındaki talebelerin başörtüsüne dönük ilgi ve alakalarından rahatsız olup kalıcı ruhsal bozukluklara sebep olacak şekilde öğrencileriyle uğraşan, kraldan çok kralcı davranan vicdansız, insafsız, anlayışsız öğretmenlerden rahatsızız.

Okullarda kılık kıyafet serbest denilip de istisnai okullarda öğrencilerin başörtüsü ile uğraşılmasını bir türlü anlamıyoruz. Okula giden bir öğrenci, bir öğretmen İslami kimliği ile varlığını sürdüremiyorsa kim bu düzenin özgür olduğundan bahsedebilir ki?

Dünya hızla özgürlük sürecine giriyor. Arap uyanışının yaşandığı coğrafyalarda statüko nasıl ayak diretiyorsa Türkiye de benzer süreçlerden geçiyor. Darbeci, baskıcı, oligarşik odakların eli zayıfladıkça daha bir diretiyor, halka rağmen, akıntıya karşı yüzerek kendilerince mücadele ettiklerini sanıyorlar.

Bu bağlamda ilimizde geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde yaşanan hak ihlallerini sizlerle paylaşmak ve duruşumuzu ifade etmek istiyoruz. Şehrimizin en güzide öğrencilerinin yer aldığı bu lisede bir grup öğrencinin derslere başörtüsü ile girmeye başlamasıyla birlikte öğretmenlerin büyük bir kısmının yaşananların olması gerektiği gibi sıradan bir durum olarak algılayıp derslerine devam ettiklerini; bu duruma karşın birkaç öğretmenin aşırı refleks gösterdiğini, öğrencileri alenen tahkir ettiğini, toplu program öncesi aşağıladığını görgü tanıklarının ifadeleriyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde yaşananlar bununla kalmamış, Okul Müdürü Bahattin Işık tarafından oluşturulan ikna odalarında öğrencilere bire bir telkinlerde bulunulmuş hatta tek tek aileleri aranarak öğrencilerin başlarının açılması istenmiştir. Bu isteklere karşı gelen öğrenciler, Rehberlik Birimi’ne yönlendirilerek baskı süreci sürdürülmüştür. Öğrencilerin disiplin kuruluna havale edilmeleri ile tehdit edilmesi akabinde yarıyıl tatilinin araya girmesiyle süreç rolantiye girmiş, eğitim öğretimin başlamasıyla da baskının devam edeceği sinyalleri alınmaktadır. Son yaşananlardan önce de başörtüsüyle derse girmeye çalışan öğretmenler hakkında defalarca soruşturma açılması ve baskıyla başları açık olarak derse girmelerinin sağlanması sürecinde okul müdürünün despotik tutumu gözlerden kaçmamıştır.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi yönetimi misyon ve vizyonunu bakın nasıl açıklıyor kendi internet sitelerinde: “Öğrencilerimizin; bilgili, becerili, özgüvenli olmalarını, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek beceriler kazanmalarını, liderlik özelliklerinin yanı sıra, işbirliği ve ekip çalışmalarına yatkın bireyler olmalarını sağlamaktır. Bilim ve teknolojinin farkında, değişime açık, öğrenmeyi temel kabul eden, değerlerini yaşayan ve yaşatan, farklılıkları zenginlik kabul eden, kendine güvenen, çağdaş ve demokratik bireyler yetiştirmektir.” “farlılıkları zenginlik” kabul ettiğini deklare edip bir avuç gencecik kızla uğraşmak hangi vicdanın kabul edeceği iştir.

Buradan bu vesileyle halkımızdan ve özellikle Okul Aile Birlikleri üyelerinden öğrencilerine sahip çıkmalarını, onlara dönük yapılacak her türlü baskıya karşı uyanık olmalarını istiyoruz. Başörtüsünün özgürleştirilmesini siyasi iradelerin insafına bırakmaktansa halkımızın vicdanına ve zor zamanlarda gösterdiği kararlılığa emanet ediyoruz. Ülkemizde ve kentimizde yaşanan hak ihlallerine gözümüzü kapatmayıp, uyanık olup yaşanan haksızlıklara dur deme erdemi göstermemiz gerekiyor. Eğitim öğretim tekrar başladığında bu hak ihlalleri devam ederse avukatlarımız aracılığıyla her türlü yasal kanalı zorlayacağımız gibi baskı kuran öğretmenlerin isimleri ifşa edip protesto hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirtir okul yönetimini bu haksız, vicdansız ve halkımızın inanç ve değerlerine yapılan haksız uygulamasına derhal son vermesini talep ederiz.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 

Önceki ve Sonraki Haberler