Beykoz'da "Yasama ve Yürütme" Konuşuldu

Beykoz'da "Yasama ve Yürütme" Konuşuldu

Özgür-Der Beykoz Şubesi’nin ‘Türkiye’deki Egemen İktidar Yapısının Unsurları’ başlığıyla aylık olarak düzenlediği konferansların ikincisi ‘Yasama ve Yürütmenin Sistem İçindeki Konumu’ alt başlığı ve Haksöz Dergisi yazarı Bahadır Kurbanoğlu’nun sunumuyla d

Sunumuna çağdaş parlamenter rejimlerle Türkiye'deki vesayet sistemini karşılaştırarak başlayan Kurbanoğlu Türkiye'nin 'kendine has' sisteminden ötürü konuya yargıyı da dahil etmek zorunda olduğumuzu son iki yılda yaşananlardan hareketle belirtti.

Sunumun başlangıcında hukuki ve teknik bilgilerle dinleyicileri bilgilendiren konuşmacı 1982 Anayasası'nın 7. ve 8. maddelerini vurgulayarak günümüzde geçerli olan yasama ve yürütme mantığının hukuki altyapısına değindi. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasalarını değerlendiren Bahadır Kurbanoğlu sırasıyla 1924, 1960 ve 1982 anayasalarının özelliklerinden bahsetti ve 1960 Anayasası'yla halkın görece egemenliğinin bile önüne set çekilmesi için gerekli mekanizmaların kurulduğunu ve bunların da son dönemde çok tartışılan Anayasa Mahkemesi, Milli Güvenlik Kurulu ve geniş yetkilere sahip Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin icraatlarına da değinen konuşmacı 1970li yıllarda AYM'nin yasaları esas yönünden çok fazla ele almasından ötürü 1982 Anayasası'nda bunun sınırlarının çizildiğini ve AYM'nin sadece Anayasa değişikliklerini şekil yönünden inceleyebileceğinin belirtildiğini buna rağmen günümüzde hala şekil – esas tartışmalarının yaşandığını ve bunun da egemenlerin hiçbir kural tanımamasının en bariz örneği olduğunu belirtti.

Kurbanoğlu daha sonra Sezer döneminde çok tartışılanın Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu ama Abdullah Gül cumhurbaşkanı olduktan sonra ise tartışmanın merkezine Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğini belirterek vesayet sisteminin mantığına dikkat çekti.

Son olarak askeri ve sivil olmak üzere çift başlı yargı sisteminin çarpıklıklarına, Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısına ve siyasete etkisine, Ak Parti'nin AB süreciyle beraber gerçekleştirdiği reformlara ve bunların Türkiye gerçekliğindeki karşılıklarına değinen konuşmacı; sunumunu gündelik tartışmalarda Müslümanların işine yarayacak pratik hukuki bilgileri paylaşarak bitirdi.

Program yapılan çay ikramı ve karşılıklı görüş alışverişinden sonra sona erdi.

Özgür-Der Beykoz Şubesi'nin aylık olarak düzenlediği konferansların üçüncüsü 3 Aralık Çarşamba akşamı Yargı Bürokrasisi başlığı altında Av. Necip Kibar'ın sunumuyla gerçekleştirilecek.

Ersen AKYILDIZ Haksöz-Haber / Beykoz

Önceki ve Sonraki Haberler