'Kemalist Vesayet Aşılıyor mu?'

'Kemalist Vesayet Aşılıyor mu?'

Özgür-Der Beykoz Şubesi, her ay düzenlediği seminerlerine bir yenisini daha ekledi.

Bu ay dördüncüsü gerçekleşen seminerin bu ayki konusu “Kemalist Vesayet Aşılıyor mu?” başlığını taşıdı. Özgür- Der Başkan Yardımcısı Kenan Alpay’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere yoğun ilgi gösterildi.

Konuşmasına okullarda kaldırılan Milli Güvenlik dersleri konusu ile başlayan Kenan Alpay, bu dersin kız olsun, erkek olsun askeri yaşam tarzını ve Atatürkçülüğü bir hayat tarzı olarak benimsetmek amacı ile subaylar tarafından verilen bir ders olduğunu belirtti.

Bu derslerin, “altında ciddi şeyler yatan basit bir gösterge” olduğuna vurgu yapan Alpay, derse giren subay- öğretmenlerin ders verdikleri okullardaki öğretmen, öğrenci ve okul aile birliği üyelerini fişlediklerinin Balyoz Davası sırasında ortaya çıktığını söyledi. Kenan Alpay, milli güvenlik derslerinin vesayet uygulamalarının bir bölümü olduğunu kaydederek, “İnternet Andıcı” olayına da değindi.

Kenan Alpay, askerin bu alanda internet, gazete ya da radyo üzerinden kamuoyunu bilgilendirme gibi bir görevi bulunmadığını ve internet andıcı konusunun zannedildiği gibi basit bir iş olmadığını söyledi.

Seminerde askeri vesayetin başlangıcı ile ilgili tarihi sürece de değinildi, Türkiye’de askeri vesayetin 1908 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin padişaha karşı askeri darbesiyle kurulma yoluna girdiğini ifade etti. Kenan Alpay, “askeri vesayeti Türkiye topraklarında oturtan iki isim olarak ise, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yü gösterdi.

Çocukların okullarda 6 yaşından itibaren askeri bir düzene zorlandıklarını kaydeden konuşmacı, ders öncesinde okunan “Andımız”ı; öğretmenler derse girince ayağa kalkılması uygulamasını ve “rahat- hazır ol” şeklindeki komutları da buna örnek olarak göstererek, “İsmet İnönü döneminde devlet, adı Cumhuriyet olmasına rağmen, tam bir militarist devlet olmuştur” dedi.

10.Yıl Marşı’nda geçen 10 yılda 15 milyon genç yarattık her yaşta” sözüne atıfta bulunan Alpay, şunları söyledi: “Bu mantık ceberut bir mantıktır. Bu mantığın en büyük tezahürü, 1930’lardan sonra Roma, Berlin ve Moskova’ya yapılan ziyaretlerdir. Cumhuriyet rejiminin buralardan öğrenmek istediği, ‘toplumu nasıl tek tipli hale getiririz’ konusu olmuştur.”

Askeri vesayetin süreç içerisinde bir gerilemeye girdiğini belirten Özgür- Der Başkan Yardımcısı, alınması gerekli çok mesafe olduğunu kaydederek, “ancak artık asker keyfine gelirse hesap vermek durumunda değil, artık asker eskisi gibi rahat değil; bu insanlar bir tuzak kurdular ancak bu tuzak onların başına geçti” dedi. Kenan Alpay "12 Eylül Anayasası, TCK, Siyasi Partiler Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Yüksek Askeri Şura Kanunu ortada durduğu sürece hükümetin yapabileceği şeyler sınırlı kalmak durumundadır." dedi.

Statlarda yapılan 19 Mayıs törenlerinin ırkçı bir şova dönüştüğünü kaydeden Alpay, şimdi And’ımız denilen şeyin kaldırılması lazım” dedi. Alpay, kaldırılması gerek bir diğer husus olarak ise okullardaki kesintisiz eğitime işaret etti. Salonda bulunan katılımcılara bu yöndeki taleplerini arttırmaları gerektiği hatırlatmasında da bulunan Kenan Alpay, bu şekilde askeri vesayet ile ilgili olarak yol alma hususunda daha hızlı adımlar atabiliriz diye düşünüyorum dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler