İzmir'de 'Yeni' Yönetmelik Protesto Edildi

İzmir'de 'Yeni' Yönetmelik Protesto Edildi

İzmir'de, başörtüsü yasağını sürdüren 'yeni' yönetmelik protesto edildi.

Özgür-Der İzmir Şubesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni kılık kıyafet genelgesini protesto etti. Kemeraltı girişi Hükümet binası önünde toplanan Özgür der üyeleri, ‘Yeni’ Yönetmelik: Köhnemiş Yasak!”, “12 Eylül’ün Yasakçı Ruhu ‘Yeni’ Yönetmelikle Yaşatılıyor!”, “Yasaklı Açılıma Hayır!”, “Başörtüsünü Sorunlu Gören Zihniyet Sorunludur!”, “Kıyafet Serbest Yasağa Devam!” ‘’Yasakçı hükümet istemiyoruz’’,‘’Herkes İçin Adalet Başörtüye Özgürlük’ ,‘’Hükümetin Yasası Darbecinin Rüyası’’,‘’Çocuklar Bizimdir Devletin Değil’’,‘’Yasakçılar Halka Hesap Verecek’’,‘’Uyan Diren Özgürleş’’sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Eylemde, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya kısa bir konuşma yaptı. Kaya; ‘’Milli Eğitim Bakanlığının yeni kılık kıyafet yönetmeliği özgürlük alanını genişletmek ve mağduriyetleri gidermek noktasında beklentileri karşılamaktan uzak bir adım olmuştur. Darbecilerle her alanda mücadele edildiğinin iddia edildiği bir vasatta, 12 Eylül darbecilerince dayatılan yönetmeliklerden kaynaklanan başörtüsü yasağının ruhu bu yeni yönetmelikte aynen korunmaktadır.

Yönetmelik içinde yer alan okul içinde başı açık ifadesi İslami kimliğe yönelik baskıların devam ettiğini göstermektedir. Mümin kadınlara başlarının örtüsü ile ilgili yasak ya da sınırlama koyabilme yaklaşımı tümüyle gayri meşrudur.

İnancımız, kimliğimiz pazarlığa tabii değildir. Ülkemizin kanayan bir sorunu olan bu yasak, kısmi düzeltmelerle değil, açık, dürüst ve cesur bir tutum alışla çözülebilir.’’ diye konuştu.

Rıdvan kaya’nın ardından grup adına basın açıklamasını Özgür der Şube Başkanı Nurcan Büyük okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; Darbecilerle hesaplaşma iddiasındaki hükümet,yeni kılık kıyafet yönetmeliği ile başörtüsü yasağını bir çok alanda sürdürme kararı almıştır. Başta kamu çalışanları, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğretim görevliliği ve asistanlıklar olmak üzere geniş bir alanda bu yasak sürüyor. Hükümet on yıldır,üniversitelerde ve İmam Hatip Liseleri dışında yasağı hep sürdürdü.Kendisine umut bağlayan dindar kitlelerin taleplerini sürekli erteledi.

Müslümanların başörtüsü yasağı konusunda yıllardır yaşadığı zulmü sineye çekip, tüm umutlarını sabırla havale ettikleri Ak Parti hükümeti, bunca yoğun beklentiye rağmen, çoğunluğun taleplerini ve endişelerini değil, ülkenin Kemalist azınlığının endişelerini giderici bir tavır takınması anlaşılır bir durum değildir. Bizler, hangi gerekçeyle yapılıyor olursa olsun bu yasağı, İslam düşmanı darbeci geleneğin devamı olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu yasağı Kemalizm’e bağlılık gösterisi olarak görüyor ve reddediyoruz. Hayatın her alanında başörtüsü serbest bırakılmalıdır. Başörtüsü hayatın her alanında şartsız ve sınırsız serbest oluncaya kadar mücadelemiz sürecektir. Hükümeti bir an önce bu vahim hatadan geri dönmesi, bu saçmalığa bir son vermesi ve İslam’ın şiarlarına el uzatmaması konusunda açık ve net bir şekilde uyarıyoruz.

Haksöz-Haber

1.20121203175007.jpg

2.20121203175022.jpg

3.20121203175034.jpg

4.20121203175055.jpg

6.20121203175108.jpg

7.20121203175119.jpg

8.20121203175138.jpg 

Önceki ve Sonraki Haberler