Gençlik ve Politik Tavır

Gençlik ve Politik Tavır

Özgür-Der Üniversite Gençliği tarafından düzenlenen forumda “Gençlik ve Politik Tavır” meselesi konuşuldu.

Mehmet Garip Tanyıldızı’nın yöneticiliğini yaptığı programda Haksöz Dergisi yazarı Bahadır Kurbanoğlu, politik bir kesit olarak “gençlik” mefhumunu değerlendirdi. İnsan hayatında gelişen olaylara biraz daha cesurane, biraz daha safiyane yaklaşılan dinamik bir dönem olarak gençliğin mütemadiyen önemini koruduğu vurgusu ile sözlerine başlayan Kurbanoğlu, modern dönemde bir gençlik algısının oluşturulduğunu söyledi.

Kurgulanan bu gençlik algısının ideolojiler tarafından kütlesel gösteri malzemesi olarak kullanıldığını belirten konuşmacı küresel sistemin gençliğe “kullanışlı aptallar” olarak baktığını ifade etti. Bu politikanın bilhassa faşist ideolojilerce uygulandığını, Türkiye’de ise Kemalizm tarafından benimsendiğini aktaran Kurbanoğlu, “milliyetçiliğin oluşması ve yükselişi ile gençlik yoğun vurgu yapılan bir olgu olmuştur” dedi. Resmi ideolojiye ait eğitim müfredatının gençliğin dönüşümünde etkin rol oynadığını belirten Bahadır Kurbanoğlu, sistemin gençlik politikalarının iyi tahlil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sistemin oluşturduğu gençlik algısının yanıltıcılığına dikkat çeken konuşmacı, bugün genç olarak ifade edilen yaş aralıklarındaki insanlara Peygamber zamanında yetişkin muamelesi yapıldığını, 17-18 yaşındaki insanlara komutanlık gibi görevler verildiğini hatırlatarak Müslümanların mevcut durumdan farklı bir gençlik tasavvuru olması gerektiğini söyledi.

Politik bir figür olarak gençliğin genel politik tavırlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bahadır Kurbanoğlu, sistemle birlikte Sol-Sosyalist grupların da yanlış bir gençlik algısının oluşmasında rol oynadığını söyledi. Sol-Kemalizm’in gençlik mefhumunu ajitatif bir diskur oluşturmak için kullandığını örneklerle açıklayan konuşmacı, muhalifliğe başlı başına bir değer olarak anlam yüklenmesini eleştirdi ve abartıdan uzak, adil bir tavır geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Müslüman gençlerin politik tavır geliştirirken özgün olması gerektiğini vurgulayan Bahadır Kurbanoğlu, yakın geçmişteki bazı siyasi olaylar ve bu olaylara karşı yakınılan tavırları farklı örnekler üzerinden değerlendirdi.

Program soru cevap faslı ile sona erdi.

 

img_7871.jpg

 

img_7876.jpg

 

img_7879.jpg

img_7884.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler