Özgür Üniversiteliler Atölye Çalışmalarında Buluştu

Özgür Üniversiteliler Atölye Çalışmalarında Buluştu

Diyarbakır'da düzenlenen Özgür Üniversiteli buluşmasının atölye çalışmaları bugün yapıldı.

Diyarbakır Özgür Der Üniversite Gençliğinin düzenlemiş olduğu “Üniversiteliler Buluşuyor 4” programı 5. Gününde Atölye çalışmalarıyla bir araya geldi.

Programın 5. gününde çalışmalarına devam eden üniversiteliler belirlenen konular çerçevesinde atölye çalışmalarına devam etti. Atölye çalışmalarında yer alan konular:

1. Hz. Peygamberin ve Sahabelerin İbadet Anlayışı

Atölye Yöneticisi: İkram FİLİZ

2. Kur’an’da Bilgi, İbadet ve Takva Kavramları

Atölye Yöneticisi: Mehmet Şah ÇINAR

3. Kadın Erkek İlişkileri Bağlamında İffet Kavramı

Atölye Yöneticisi: Mehmet Ali KAÇMAZ

4. Takva, Ahlak ve İbadet Merkezli Mücadele Anlayışı

Atölye Yöneticisi: Erdal EKER

5. Sanal Alem ve Ahlak ya da Ahlakın Sanallaşması

Atölye Yöneticisi: Sinan KIRANŞAL

İkram FİLİZ öncülüğünde yapılan ilk atölye çalışmasında varılan sonuçlar Recep ŞEKER’in yaptığı sunumla diğer katılımcılarla paylaşıldı. Şeker, yaptığı sunumda Hz. Peygamber ve ashabının ibadet anlayışının dini yaşama noktasında büyük bir öneme haiz olduğunu ifade ederek; bizlerin de bu ibadet anlayışının dışına çıkmadan dini yaşamamızın önemine vurgu yaptı. İbadetin hayatın bütününü yansıtması gerektiğini vurgulayan Şeker, İbadetin şekillenmesi noktasında vahiy, Peygamberin içtihadı, gayrı-metluv vahiy, şirk unsurlarından arındırılmış toplumdaki örf ve adetler belirleyici olduğunu ifade etti.

Mehmet Şah ÇINAR öncülüğünde gerçekleştirilen İkinci bir atölye olan “Kur’an’da Bilgi, İbadet ve Takva Kavramları” konulu atölyenin sunuculuğunu Suat YILDIZ yaptı. Bilgi, İbadet ve takva kavramlarını tanımlayarak önemine işaret eden Yıldız, her üç kavramın da hayatımızda pratik yansımalarının olması gerektiğini vurguladı. İslami mücadeleyi omuzlayan gençlerin bu kavramları hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasına son verdi.

Üçüncü atölye Mehmet Ali KAÇMAZ’ın öncülüğünü yaptığı “Kadın Erkek İlişkileri Bağlamında İffet Kavramı” adlı atölye idi. Atölyenin öncülüğünü Harun ÇETİNKAYA yaptı. Konuşmasına “iffet” kavramını tanımlayarak başlayan Çetinkaya, iffetin gelenekte kadın – erkek ilişkilerine etkisi ve modern algıdaki anlayışa vurgu yaptı. Ardından kadın ve erkeğin farklılığı üzerinde durduktan sonra iffetin pratik boyutuna dair çıkarımlarda bulunan Çetinkaya, sözlerine iffet kavramının bozulma nedenlerini açıkladıktan sonra son verdi.

Erdal EKER öncülüğünde yürütülen “Takva, Ahlak ve İbadet Merkezli Mücadele Anlayışı” adlı atölyenin sunuculuğunu Çetin ALDEMİR yaptı. İslami mücadelede takva, ahlak ve ibadet ile konuşmanın öneminden bahseden Aldemir, genel olarak Müslüman şahsiyetin kendini bu minvalde donatması gerektiğine ve toplumu da ancak bu şekilde dönüştürebileceğimize değindi.

Sinan KIRANŞAL’ın yönettiği son atölye olan “Sanal Alem ve Ahlak ya da Ahlakın Sanallaşması” adlı atölyenin sunuculuğu Bilal DEMİR yaptı. ‘Sanal’ alemin etkileri ve sonuçları bakımından hayatla iç içe olduğuna değinen Demir, “Sanal Alemin” de rabbinin Allah olduğuna bu sebeple Müslümanların her yerde olduğu gibi burada da takva elbisesini giymesi gerektiğine dikkat çekti. Demir İslam ahlakının özelliklerine değinerek sözlerine son verdi.

Son olarak atölye çalışmalarını yürüten Mehmet Ali KAÇMAZ, Erdal EKER, Sinan KIRANŞAL, Mehmet Şah ÇINAR, İkram FİLİZ, “Üniversiteliler Buluşuyor 4” programı hakkındaki duygularını ifade ederek öğrencileri selamlama ve veda konuşması yaptılar.

Program Tuncay YERLİKAYA’nın yaptığı değerlendirmelerle son buldu.

Not: Atölye çalışmalarının sonuç bildirgeleri Özgür Üniversiteli Dergisinde yayımlanacaktır.

Haber: Recep ŞEKER

Fotoğraf: Muhammed Kutub AYTEKİN

diyarbakir_ozgur_universiteli_bulusmasi_atolye-(1).20120427202439.jpg

diyarbakir_ozgur_universiteli_bulusmasi_atolye-(2).20120427202519.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler