Özgür-Der Siverek'te Halepçe Etkinliği

Özgür-Der Siverek'te Halepçe Etkinliği

Özgür-Der Siverek Şubesinde Halepçe Katliamının 24 yılı münasebeti ile bir anma etkinliği düzenlendi.

Özgür-Der Siverek Şubesinde “Bîranîna Helepçe” adlı Halepçe Katliamının 24 yılı münasebeti ile bir anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlik Ahmet Özgütürücü’nün yaptığı giriş konuşması ve program akışını belirtmesi ile başladı.

Ahmet Özgötürücü kısaca şunları ifade etti.

Bilindiği üzere 16 Mart 1988 yılında Irak’ın Baas diktatörü Saddam Hüseyin tarafından Enfal operasyonu adı altında Halepçe şehrinde kimyasal gaz kullanılarak 6 bine yakın Müslüman Kürt katledilmişti.

Bizler Özgür-Der Siverek şubesi olarak HALEPÇE katliamını unutturmamak ve unutmamak için bu etkinliği düzenlemiş bulunuyoruz. Allah tüm dünya Müslümanlarına ve tüm insanlığa bu tür bir daha göstermesin diyoruz.

Programımız Halepçe katliamını kınayan bir sinevizyon gösterisi ile başlayacak.

Ardından Cemil Hoca Halepçe katliamını hatırlatan ”Bîranîna Helepçe” adlı seminerine geçeceğiz.

Daha sonra Erkam Ay kardeşimiz bizlere Halepçe katliamının tarihçesini ve katliam sonrası Halepçe’nin durumunu sunan bir konuşma yapacak.

Ardından Murat Başaran Hocamız ve Osman İzol hocamız kendilerine ait şiirlerini okuyacaklardır.

Özgötürücü’nün konuşmasından sonra Halepçe Katliamı ile ilgili sinevizyon gösterisine geçildi.

Sinevizyon gösterisinden sonra Cemil Yeşildağ “Bîranîna Helepçe” adlı sunumuna geçti.

Yeşildağ Halepçe katliamının trajik tablolarına değiniler yaparak Baas diktatörü Saddam Hüseyin ve ona destek kimyasal silah sağlayan Amerika, İngiltere ve Almanya’nın suça ortaklığına değindi. Katliamın arka planındaki sebeplere değinen Yeşildağ ardından katliamın yapıldığı Halepçe şehrine ilk giden gazetecilerin gözlemlerine değindi. Müslüman Kürt halkına yine Müslüman olduğu iddiasında olan Baas rejiminin aslında bir soykırım uygulamak istediğini ve bu katliamın soykırım olarak nitelenmesi gerektiğine değindi. Irak’a komşu ülkelerin bu katliama sessiz kaldığını bu özeliği ile onlarında katliama ortak olduğuna değindi. 24 yıla aşkın bir süre içerisinde dünya Müslümanlarının ( çok az istisna olmakla beraber) bu soykırıma duyarlı davranmadığını bu özelliği ile de sosyal ve siyasal şahitlik görevlerini yerine getirmediklerine değindi. Sunumunu bir daha gerek Kürt halkına gerekse de tüm dünya halklarına bu zulmün bir daha yapılmaması duaları ile son verdi.

Cemil Yeşildağ hocamızın konuşmasından sonra Erkam Ay kardeşimiz Halepçe katliamının tarihçesini ve katliam sonrası Halepçe’nin durumunu sunan bir konuşma yaptı. Halepçe katliamın sonrası yaşana göçü ve Irak Federe Kürdistan yönetiminin yaptırdığı anıta değiniler yaptı.

Erkam Ay kardeşimizin yaptığı konuşmadan sonra Murat Başaran’ın kendisine ait olan ve kendisinin okuduğu şiire geçildi. Murat Başaran hocamızın şiirinin tam metni aşağıdadır.

Başaran’ın şiirinden sonra Osman İzol ağabeyimizin yazdığı ve kendisinin okuduğu Kürtçe şiir dinletisine geçildi. İzol’un şiirinin tam metni aşağıdadır.

Programa Ahmet Özgötürücü’nün yaptığı kapanış konuşması ile son verildi.

Haber: Murat Yeşildağ

siverek-20120319-2.jpg

siverek-20120319-3.jpg

siverek-20120319-4.jpg

siverek-20120319-5.jpg

siverek-20120319-6.jpg 

Önceki ve Sonraki Haberler