Müslüman ahlakının temeli olarak tevekkül ve azim

Müslüman ahlakının temeli olarak tevekkül ve azim

Özgür-Der Tatvan Şubesinin bu haftaki seminer konuğu Diyarbakır Bilgi Erdem Vakfı başkanı Nureddin Yargıcı, konusu ise ‘’Müslüman Ahlakının Temeli; Tevekkül Ve Azim” idi.

Nureddin Yargıcı, özetle şu hususlara değindi:

Tevekkül ; Vekil tayin etmek anlamına gelir. İşini onun iradesine, onun kararına onun yönetmesine tevdi etti ona bıraktı ve onu sorumlu kıldı, vekil tayin etti gibi anlamlara gelir. Müminler işlerinde Allah’ı vekil kılarlar. Tevekkül hayatın tümüyle Allah’a adanmasıdır, imanın sağlamasını yapmaktır. Tevekkül, kişinin bütün işlerinde Allah'ın koyduğu Emir ve yasaklar dairesinde kalarak Allah'ı vekil tutması demektir. Tevekkül, bütün sebeplerin ve tedbirlerin üzerinde nihai belirleyici irade ve gücün Allah'a ait olduğu yönündeki şuur ve inancın zorunlu bir sonucudur. Bu şuur ve iman sayesinde gerekli sebeplere ve tedbirlere başvurmasına rağmen sonucunun doğru şekilde çıkmaması halinde ilahi takdirin öyle tecelli ettiğini bilerek kendisini ve sebepleri suçlamaktan kaçınır; iyimser ruh halini korumayı moral çöküntüsünden kurtulmayı başarır.

 H.z Nuh’un karada gemi yapması, H.z İbrahim’in Hacer’i safa merveye bırakıp geri dönmesi, ALLAH Resulünun h.z Ebubekir’e korkma Allah bizimle demesi tevekkülün bir göstergesidir.

Tevekkül ; tevhit, uluhiyet, rububiyet,ve ubudiyetti ifade eder. Tevekkül; umuttur, irade ve takvadır, azimdir, sabırdır, tedbirdir, vefadır, moral ve motivasyondur, sabırdır, sadakattır.

Tevekkülün olmadığı inançta; korku, endişe, karamsarlık, şirk, bencillik ve sorumsuzluk vardır. YARGICI, çağımızın hastalığı olan Kapitalizm ve Modernizm’e karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak Kur’an’ın yolundan ayrılmamayı temenni etti.

YARGICI, Mehmet Akif'in "Mütevekkil'' şiirini okuyarak konuşmasını sonlandırdı.

Seminer  soru ve cevap faslının ardından sona erdi.

img-20211029-wa0018.jpg

 

img-20211029-wa0027.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler