Bağcılar’da “Salih Amel, Islah ve Hasenat” Semineri

Bağcılar’da “Salih Amel, Islah ve Hasenat” Semineri

Özgür-Der Bağcılar Temsilciliği aylık panel programlarına Kur'an'ın hayata müdahalesi başlıklı oturumla devam etti.

Programın konuşmacısı Oktay Altın, sunumunu salih amel, ıslah ve hasenat kavramları üzerine gerçekleştirdi.

Kur'an Hayata Müdahale Eder

Oktay Altın, Kur'an'ın ikra emriyle başlayarak 23 yıl süresince hayata müdahale ettiğini ve Mekke toplumundaki insanları dönüştürmeye ve değiştirmeye başladığını ifade etti. Altın, daha önceleri dünyada çok fazla önemi olmayan Mekke'nin Kur'an'ın nüzulundan 40-50 yıl sonra dünyada özne bir konuma geldiğini ve bununda Kur'an'ın hayata müdahalesi ile gerçekleştiğini belirtti. 

Salih Amel'in Karşılığı Cennettir

Altın, amel kelimesinin iş, çaba, çalışma, canlı varlığın bir hedefe matuf yaptığı iş, emir, tavsiye veya yasaklara konu olan sonunda ceza veya mükafat bulunan tutum ve davranış anlamına geldiğini söyledi. Altın, amel kelimesinin nötr bir kelime olduğunu ve salih bir nitelik arz etmesiyle olumlu bir anlam kazandığını ifade etti. Salih Amel kavramının Allah'ın  yapılmasını emir veya tavsiye ettiği, iyi, doğru, faydalı ve sevap kazanmaya vesile olan iş ve davranışlar demek olduğunu vurguladı.

Oktay Altın konuşmasının devamında şu görüşleri dile getirdi.

Namaz, oruç, zekat, hac gibi ibadetlerden tutun da yoldaki zararlı bir maddeyi alıp kenara koymayı, bir yetimi okşamayı, bir insana güler yüzle bakmayı bile salih amel sayan dinimiz, evrensel bir hayat tarzı ortaya koymuştur. Kur'an'da; ''inanıp salih amel işleyenler Cennet bahçelerindedirler. Rablerinin katında onlara diledikleri verilir. İşte büyük lütuf budur.''

(Şura Suresi,22.ayet) buyrularak salih amel işlemenin önemine dikkat çekilir. Salih amel işlerken samimi niyet ve Allah'ın rızasını gözetmek büyük önem taşır.

Islah, İfsadı Ortadan Kaldırır

Islah, ifsadı giderme, düzeltme, fısk, nifak ve küfürden sonra imanı ve takvayı izleyerek düzeltmek, doğrultmak anlamına gelir. Muslih ise fesadı gideren, hayırlı ve faydalı işlerde bulunan barışı, sulhu ve selameti sağlayan kimsedir. İfsad olarak şu ameller sayılabilir; vahye karşı şüphe oluşturmak, vahyin bir kısmına inanıp bir kısmına inanmamak, insanları gruplara ayırmak ve insanlara zulmetmek, ekonomik, soy-sop, ırk ve deri renginden dolayı insanları bölmek, ölçü ve tartıda hile yapmak, lüks'e sapmak, malın tek elde toplanması, tabiatı tahrip, fıtratta olanı değiştirme. Muslih olanlar bu ifsadı ortadan kaldırmak için çaba harcarlar.

Hasenat Önemlidir

Hasenat, mutlak her türlü iyilik ve güzellik anlamına gelir, iyi işlere aracılık etmektir, nimet, mükafat, iyi ve mutlu sonuç demektir. Kur'an-ı Kerim'de  hasenat önemsenen davranışlardandır.

Program, katılımcıların katkıları ve soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler