"15 Temmuz ve Toplum Değerlendirmesi"

"15 Temmuz ve Toplum Değerlendirmesi"

Cennet Kültür Merkezi'nde Bahadır Kurbanoğlu'nun konuşmacı olduğu "15 Temmuz ve Toplum Değerlendirmesi" başlıklı program gerçekleştirildi.

Özgür-Der Küçükçekmece Temsilciliğinin 2016-2017 dönemi ikinci programında "15 Temmuz ve Toplum Değerlendirmesi"  konu başlığı  Bahadır Kurbanoğlu'nun sunumuyla, Cennet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Konuşmacı Kurbanoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi toplum değerlendirmemiz de genelde 'Bu toplumdan hiçbir şey olmaz.' algısı hakim idi. Hatta alaylı bir siyasetçi toplumun sadece bize oy vermesi gerektiğini ve gereğini kendilerinin yapacağını söylemekteydi. Halk dediğimiz kitle Osmanlı'dan Cumhuriyete geçiş ile birlikte sinmiş ve sindirilmiş bir kesimdi. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş süreci halkın bedel ödeyerek değişiklikleri kabullenmek zorunda kaldığı bir döneme tekabül etmektedir.  'Bu toplumdan hiçbir şey olmaz.' algısı Kuran'dan uzak bir bakış açısıdır. Örnek vermek gerekirse Kuran'da bahsi geçen İsrailoğulları ayetleri bize İsrailoğlu'nun lanetli bir kavim olduğunu değil, İsrailoğulları gibi davranmanın haddi aşmak olduğunu ifade etmektedir. O yüzden bir toplumu toptan 'Bu toplumdan hiçbir şey olmaz.' olarak değerlendirmek Kurani bir bakış açısı değildir. Rad suresinin 11. ayeti: "Bir toplum kendilerindeki özellikleri değiştirinceye kadar Allah, onlarda bulunanı değiştirmez. Allah bir topluma kötülük diledi mi, artık onun için geri çevrilme diye bir şey yoktur. Onların Allah'tan başka yardımcıları da yoktur." toplumsal değişimin nasıl olacağını göstermektedir. Dolayısıyla toplumun değişim için bir süreç gerekmektedir. Toplum olarak bugüne gelene kadar yaşadıklarımızın seyrine bakarsak, aslında Rad Suresi 11. ayetini daha iyi anlamış oluruz. Mesela 90'larda askeri vesayet hakimken, günümüzde böyle bir şey mümkün değildir. Toplum olarak birden bu sürece gelmedik. 90'larda JİTEM'in başı olarak bilinen, Veli Küçük'ün fotoğraflarını bir gazetede yayınlamak istenmesi bile bir gazetecinin hayatını karartırken, günümüzde bu paşalar yargılanarak, bu algı kırılmıştır. 90'larda toplumda bazı kesimler "Ordu Göreve" diyerek eylemler yaparken, Ak Parti döneminde darbe davalarında askerin yargılanması sonucu, askerin üzerindeki dokunulmazlık zırhı kaldırılarak, askeri vesayetle yüzleşilmiş ve toplumda da "Ordu Göreve" çağrısı miadını doldurmuştur. Yine Kürt Sorunu konusunda bu iktidar zamanında hakim algı aşılarak, açılım politikaları toplum tarafından kabul görmüştü. O yüzden toplumlar değerlendirilirken yaşanılan bu süreç göz ardı edilmemelidir, diyerek sözlerine son verdi.

bahadirkurbanoglu2.jpg

Haber: Kürşat OKUR

Önceki ve Sonraki Haberler